O simplă căutare și poți să te afli în mijlocul unei suprasaturări de informații, sfaturi, tips and tricks, must have și alte mii de liste, „necesare” și „critice” pentru startup branding. Când în 2018 m-am întâlnit cu creatorii acestei companii, Bere a la Cluj (și nu spun brand din motive pe care le vom explica imediat) veneau cu o dilemă: să facem sau să nu facem branding. Aveau păreri contradictorii. În linii mari, branding este destul de greu de definit ca listă de to do pentru un nume nou sau companie tânără. Începi de la culori? Începi de la logo? Începi cu noul produs? Așa că, dacă ți se propune o astfel de schimbare, ca pentru o mașinărie ce necesită lucru, devizul trebuie să fie clar nu doar celui ce propune, dar mai ales celui care construiește afacerea.
Și de asta, Bere a la Cluj a primit de la noi un răspuns simplu: nu ai nevoie de startup branding. Sau mai bine spus, get your voice, not your logo.
Dacă ești startup sau aspiri la unul și pui pe lista de to do și un branding, atunci din acest studiu de caz o să afli de ce uneori nu recomandăm investiția asta imediat.
Dacă lucrezi în industrie și ești întrebat ”Oare mă poți ajuta pe partea asta”, poate te vom inspira să poți spune uneori și de ce nu e nevoie încă.
Când nu ai nevoie de branding și ce e considerat prea devreme, prea târziu și suficient?
De ce să eviți să te cramponezi în denumiri, culori, forme, când ar trebui să te concentrezi la get things done?
O economie de timp și eforturi care s-au reîntors în afacere și au dus la încă 1 an de descoperire a identității, valorile pe care le au și care le sunt apreciate. Sau mai simplu spus: flexibilitate și dinamism.
Bere a la Cluj, companie producătoare de bere artizanală, fondată în 2016 în Cluj
Băuturi alcoolice, producție bere artizanală
57 mii eur CA în 2019
Cluj-Napoca
Obiectiv client: Să aleagă între o propunere și un sfat. Au primit o ofertă de branding, dar și un sfat de a lăsa asta pe mai târziu și au solicitat părerea noastră în calitate de specialiști.
Servicii pe care le-am oferit: Consultanță pentru a decide dacă este necesară demararea unui startup branding.
Piața de profil din România se află într-o creștere semnificativă din 2018. Conform Modernbuyer, conform raportului de analiză a datelor scanate de RetailZoom, creșterea like for like în valoare (lei) a pieței de bere artizanale din România a fost de 64,4%, iar în volum de 60,8%, în perioada mai 2017-aprilie 2018 vs mai 2018-aprilie 2019. Procentual, berile craft românești ocupă circa 10-15% din spațiile dedicate berii în retailul modern.
Provocarea: În cazul unui startup branding, provocarea pornește de a asculta antreprenorul. Viziunea acestuia poate să fie de cele mai multe ori setată deja spre o direcție, fie că ea este de imagine sau efectiv de creație. A te concentra pe imaginea perfectă, când perfect este un concept al tău, personal și deloc bazat pe reacțiile publicului țintă, este o greșeală des întâlnită la afacerile noi.
Recomandăm întotdeauna ca o afacere să nu se definească definitiv printr-un proces de branding până nu află care îi este nișa, care îi este vocea, până nu a făcut toate încercările, experimentele și nu a eșuat destul cât să îți răspundă la întrebarea: Ce e atât de special la mine încât dacă nu aș exista, clienții mei ar avea de pierdut?
Rezultatul: Un an mai târziu și Bere a la Cluj încă se definește. Liber. Își crește audiența, experimentează cu gama de beri artizanale. Acum are 5 într-o gamă unitară, pe o temă ce reprezintă o interpretare subtilă a cuvintelor pentru diferite elemente cosmice, de la fazele lunii la găurile negre. Și produse sezoniere alături de experimente de gust.
Un brand bine închegat cu procedee și obiective clare, stabile face însă ca procesul de încercare-eșec sau încercare-succes să fie mult mai greu de parcurs. Este puțin spațiu de manevră și libertate de exprimare într-o identitate rigidizată de branding. Și nu este utilă nimănui încă, pentru că poate să arate grozav, dar să nu susțină vânzările, sau poate să fie perfectă, dar nesusținută de un produs viabil, plăcut publicului țintă. Așa cum spune și Andrew Chen, investitor în startup-uri, pentru companiile cu produse de consum, a crea noi consumatori, a-i înțelege, a te extinde și a a monetiza extinderea trebuie să fie focusul.
Când oi companie ajunge la un volum de vizualuri, comunicări și packaging destul de mare, când nu mai ai posibilitatea de a cântări toate deciziile separat și unic, un branding poate să te ajute la facilitarea deciziilor: acesta e regula, așa decidem. Poți, ca și antreprenor, să salvezi foarte mult timp și energie în automatizarea și externalizarea acestor decizii.
Însă când nuanțele sunt vitale, atunci mai degrabă este important să păstrezi internalizat aceste decizii și să știi să direcționezi businessul tău spre nișa de piața potrivită, fără să te autolimitezi.
Pentru Bere a la Cluj: Economie de bani, timp și dedicare. Lucruri pe care le recomandăm startup-urilor să le păstreze pentru creștere afacerii și numărului de clienți.
Pentru Vizualitas: Provocarea de a spune NU. Ne diferențiem prin faptul că știm nu doar CUM să realizăm o identitate de brand. Știm și CÂND dar și când NU.
Orice nou proiect începe la Vizualitas cu discuția, terapeutic resimțită uneori, de a înțelege clientul. Printr-o serie de întrebări de ghidare, ajungem împreună la concluzii legate de cât de clară este viziunea, misiunea și scopul pentru care dorește să lucreze la imagine. Iar uneori, așa cum a fst și cazul Bere a la Cluj, imaginea este destul de bine susținută intern, de către proprii designeri sau antreprenor.
Lucruri la care nu te-ai fi gândit: Faptul că imaginea contează atât de puțin ca să începi. Nu este deloc cazul copiilor, chiar dacă uneori produsele de business, cum e mai ales cazul start-up-urilor, sunt percepute astfel de către antreprenori. Îndrăgostiți de ideea lor, ei trebuie să arate produsul unui public cât mai mare, nu ca să le spună acestora cum îl cheamă, ci ca să întrebe Vă place?
Marea majoritate a ideilor care ajung la eșec din prima nu sunt duse acolo de lipsa unei imagini consolidate, sau a unui brand lipsă. Prima cauză este no market need. Și numai pe locul 8 apare marketingul slab. Acesta este precedat chiar și de lipsa unei echipe potrivite sau a unui produs care nu este user-friendly.
Există, desigur, și voci care afirmă contrariul. În acest articol poți vedea cinci lucruri care sunt date ca esențiale pentru imaginea unui startup. De la logo la website, sunt pași în crearea unui brand. Dar nu garantează succesul unei idei.
Cui recomandăm startup branding:
Celor care au testat ideile și din ele au creat afaceri. Există un timeline destul de ușor de reprezentat vizual, care de la un T-1 la T2 arată fazele când un branding este irelevant, devine important și apoi din nou trece la un grad redus de importanță. A fi startup înseamnă să ai libertatea să îți alegi vocea, să o ghidezi după cererile pieței și diferențele față de concurență. Înseamnă să testezi până când un test atrage atât de tare atenția încât aduce fie renume prin viralitate, fie profit prin vânzări.
Beauty, interior design, home&deco, art
Capacitatea de a recunoaște dacă primează strategia sau implementarea. Construcția unui brand începe cu implementarea.
Branding strategic, comunicare vizuală, graphic design, consultanță în branding.
Dar cel mai important: implementare.
Vizualitas Studio este o agenție de strategic branding și visual communication, fondat în 2014.
Adresa: str. Universității, nr. 3/24B, Cluj-Napoca
Email: studio@vizualitas.ro
Telefon: +40 751 075466
Vizualitas Studio © 2020 Toate Drepturile Rezervate. | Creare Site: OkkWebMedia