Amikor visszafelé kell előremenni

Atlatszo.ro – hogyan nyúljunk a régihez, hogy új legyen belőle

Új arculat és honlap az atlatszo.ro tényfeltáró portálnak;

Szolgáltatások

  • Új arculat
  • UX / UI

A csapat

  • Creative directing: Makkai Bence
  • Art director: Szén András

Újságot írni manapság nem könnyű feladat. Jó újságot még kevésbé. Akármennyire is hangoztatjuk, hogy nem a ruha teszi az embert, egy rosszul dizájnolt oldalt talán még kevesebben olvasnak. Így nagy felelősségként éltük meg, amikor az Átlátszó.ro minket kért meg, hogy új vizuális megjelenésüket mi tervezzük meg. Örömmel, de felelősségünk teljes tudatában álltunk neki, hogy egy új arculatot hozzunk össze Sipos Zoltánnak és csapatának.

2014-től, de talán még inkább 2016-tól kezdődően a romániai magyar médiapiac egy nagy átalakulási úton indult el. Ebben a kontextusban született meg az Átlátszó Erdély

Az Átlátszó Erdélyről azt kell tudni, hogy szó szerint nulla költségvetésből jött létre 2015 januárjában. Kezdetben a célunk az volt, hogy a lehető legegyszerűbb – és legolcsóbb – eszközökkel el tudjuk kezdeni a működést, így kézenfekvő volt elfogadni a magyarországi Átlátszó ajánlatát, hogy a portál egy blogjaként induljunk, erdely.atlatszo.hu domain alatt.

Időközben, ahogy az Átlátszó Erdély projekt növekedni kezdett, egyre több érv szólt amellett, hogy a magyarországi domain helyett az atlatszo.ro domainre kell költözzünk és az Átlátszó arculatát részben megtartva önálló weboldalt fejlesszünk.

Az Átlátszó új, minimalista arculata – különösképp a címoldal – nekem nagyon tetszett, azonban közelebbről megnézve kiderült, hogy a blogunk új dizájnja illetve a funkciói nem igazán felelnek meg a mi elképzeléseinknek.

Tulajdonképpen ez a felismerés adta a végső lökést: akármennyi munkával jár, hosszú távon akkor járunk jól, ha az atlatszo.ro domainra költözünk, és saját oldalt építünk fel.

Én egy korszerű, jól működő és felhasználóbarát oldalt képzeltem el az Átlátszó Erdély számára, mely önálló arculattal rendelkezik, és a máshol már jól bevált megoldásokból építkezik.

Ugyanis nem gondolom azt, hogy egy kis helyi oldalnak kell feltalálni a design tekintetében a spanyolviaszt – az egetrengető újítások helyett azt szerettem volna, ha egyszerű, felhasználóbarát megoldásokra lenne helyezve a hangsúly. Ezt minden további nélkül megvalósította a Vizualitas Stúdió.

(Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély alapítója és főszerkesztője)

A kreatív briefet, amely alapján elkészült az atlatszo.hu új arculata és felülete, nem ismertük, így csak a látványra reagálva próbáltuk meg megfogalmazni azt a vizuális világot, amivel mi is azonosulni tudtunk.

A régi arculat és felület, bár nehézkesnek és divatjamúltnak tűnt a sok új csili-vili honlaphoz és portálhoz viszonyítva, mégis tartogatott egy olyan fontos elemet, amelyhez úgy éreztük, hogy kapcsolódnunk kell: a logó. A régi logó hozott egy kissé poros feelinget, de benne volt az, amitől annakidején sok embernek borsódzott a háta: a pecsét és az ezt használó hatalom. Pont azt hozta, amire asszociálnunk kellene: átláthatóvá tenni a hatalom és pecsétje által lezárt, szigorúan őrzött titkokat. Visszamenni az időben nem lehet, de annyira sem szerettünk volna előreszaladni, mint az atlatszo.hu: az új logóból a stilizációs folyamat során kikopott mindaz, ami erre emlékeztetett.

Miután a friss önmeghatározásból sikerült azonosítani az értékeket és az üzeneteket, a kihívás az lett, hogyan tudjuk úgy átmenteni a régi logó hangulatát és üzenetét, hogy közben a mai világ grafikai-stilisztikai megoldásai köszönjenek vissza úgy az arculatban, mint a portál megjelenésében. Mivel az arculat vizuális elemei közül a logó a legfontosabb, és nagy kihatással van a későbbi folyamatokra, első lépésként ennek kidolgozásához fogtunk hozzá, ami olyan szempontból is meghatározó, hogy tartalmaznia kell az üzenetet, vállalt értékeket és a hangnemet, amellyel az arculat kommunikál. A pecsétet, ami a régi logó fő hozzávalója és ami sokaknak könnyen felismerhető grafikai elem, átgyúrtuk egy modernizáló présen, ahol egyrészt a tipográfia eszközeivel sikerült egy frissebb, kortárs hangot megütni, másrészt új elrendezéssel, grafikai komponálással, vastag, markáns vonalak segítségével átemeltük egy magabiztos, fölösleges mellébeszélések nélküli szintre. Mindezt úgy, hogy a régi logó ne vesszen el teljesen, ugyanis az új felületében használt textúra elődjére köszön vissza.

Ezeket az előbb említett jellemzőket sikerült a teljes arculatra kivetíteni. Mindez a weboldalon eléződik ki a legerősebben, ahol az UI nagy mértékben merítkezik a tényfeltáró újságírás elveiből és jellemzőiből: a tények direkt módon való közvetítése, az egyenes beszéd és a fölösleges tarkító elemek mellőzése.

Az oldal fejlesztését és az arculatnak a funkciókra való adaptálását kitűnően végezte el a Polysoft. 

20+ év tapasztalat graphic design terén

2 szakértő

25+ elégedett ügyfél

Ügyfeleink

Szépségápolás, belső design, home&deco, művészetek

Erősségeink

Fel tudjuk ismerni, hogy mi a fontosabb ügyfelünk számára: a stratégia vagy a végrehajtás.

Servicii:

Stratégiai márkázás, vizuális kommunikáció, graphic design, márkatanácsadás.
De a legfontosabb: stratégia végrehajtás.

Nem tudod, hogy váltanál-e arculatot, vagy inkább a régi a nyerő? Keress meg minket, segítünk!